Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Ακολουθεί ο προγραμματισμός που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μέχρι και το καλοκαίρι καθώς και ενημέρωση για τις δράσεις και τις παροχές της διατριβής που αφορούν σε:

  • Πρόγραμμα διαγωνισμάτων
  • Ενημέρωση γονέων για βαθμολογίες στα διαγωνίσματα
  • Επικοινωνία γονέων-καθηγητών
  • Προγραμματισμός μαθημάτων και αργιών
  • Θερινά μαθήματα για τη Γ Λυκείου 2023-24
  • Ομιλίες
  • Δηλώσεις μαθημάτων (εγγραφές) για Α, Β & Γ Λυκείου σχολικού έτους 2023-24
  • Πρόσβαση στις πλατφόρμες «οδηγός σταδιοδρομίας» και «πανόραμα σπουδών»

(1) Πρόγραμμα Διαγωνισμάτων

(2) Ενημέρωση γονέων για τις βαθμολογίες στα διαγωνίσματα

Η ενημέρωση των γονέων για τις επιδόσεις στα διαγωνίσματα θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας edu4school (που χρησιμοποιούμε ήδη) 2 εβδομάδες μετά το διαγώνισμα.

– Οι μαθητές, πέραν της πλατφόρμας, ενημερώνονται απευθείας από τους καθηγητές τους στο μάθημα, όπου δίνονται στους μαθητές οι λύσεις και τα διορθωμένα γραπτά, 2 εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνίσματος.

– Οι γονείς μπορούν να είναι και σε επικοινωνία με το σύμβουλο καθηγητή του μαθητή ή με τη γραμματεία μας.

(3) Επικοινωνία γονέων-καθηγητών

– Στην περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν 2 επίσημες επικοινωνίες γονέων – καθηγητών, όπου προσκαλούμε τους γονείς να συζητήσουν με τους καθηγητές για την πρόοδο των μαθητών, ως εξής:

Φεβρουάριος

– Τηλεφωνική επικοινωνία γονέων-καθηγητών σε προγραμματισμένες ώρες από 20/2 έως 28/2 (τα ωράρια διαθεσιμότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας καθηγητών θα δοθούν σε επόμενη σχετική ανακοίνωση).

Απρίλιος

– Συνάντηση γονέων-καθηγητών στο χώρο της διατριβής το Σάββατο 8/4 και την Κυριακή 9/4 σε ωράρια που θα δοθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

– Πέραν των προγραμματισμένων συναντήσεων, οι καθηγητές μας είναι στη διάθεση των γονέων κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία.

(4) Προγραμματισμός μαθημάτων & αργιών

– Για την περίοδο του Πάσχα:

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται βάσει προγράμματος μέχρι και τη Μ. Τετάρτη 12/4 και θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24/4 (μεσολαβεί ο κύκλος διαγωνισμάτων Απριλίου: 19/4 έως 22/4).  

– Για το Μάιο και Ιούνιο, ενόψει λήξης σχολικού έτους, τα μαθήματά μας θα διεξαχθούν ως εξής:

Για τη Γ Λυκείου: τα μαθήματα στη διατριβή θα διεξάγονται βάσει του εβδομαδιαίου προγράμματος που ισχύει μέχρι και την Τρίτη 30/5. Έπειτα, παραμονές εξέτασης του κάθε μαθήματος και μέχρι τη λήξη των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα διεξάγονται ειδικά ενισχυτικά μαθήματα ως προς το μάθημα εξέτασης σε ημέρες και ωράρια που θα καθοριστούν από τον καθηγητή του κάθε τμήματος σε συνεννόηση με τους μαθητές (το πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί από το Σεπτέμβριο είναι: Παρασκευή 2.6: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία /  Τρίτη 6.6: Μαθηματικά και Βιολογία / Πέμπτη 8.6: Χημεία και Πληροφορική / Δευτέρα 12.6: Φυσική και Οικονομία).

Για την Α & Β Λυκείου: τα μαθήματα στη διατριβή θα διεξάγονται βάσει του εβδομαδιαίου προγράμματος που ισχύει μέχρι και την Παρασκευή 19/5. Κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων (ανακοινωμένες ημερομηνίες: 22/5 έως 15/6), θα διεξάγονται ειδικά ενισχυτικά μαθήματα σε ημέρες και ωράρια που θα καθοριστούν από τον καθηγητή του κάθε τμήματος σε συνεννόηση με τους μαθητές. Τα θερινά μαθήματα για τη Γ Λυκείου 2023-24 θα ξεκινήσουν 19.6 (βλέπε παρακάτω αναλυτικά περί θερινών μαθημάτων).

Για τη Γ Γυμνασίου: τα μαθήματα στη διατριβή θα διεξάγονται βάσει του εβδομαδιαίου προγράμματος που ισχύει μέχρι και τις παραμονές της έναρξης των ενδοσχολικών εξετάσεων (αναμένουμε ανακοινώσεις προγράμματος εξετάσεων από τα σχολεία). Έπειτα, στις παραμονές εξέτασης του κάθε μαθήματος και μέχρι τη λήξη των ενδοσχολικών εξετάσεων, θα διεξάγονται ειδικά ενισχυτικά μαθήματα σε ημέρες και ωράρια που θα καθοριστούν από τον καθηγητή του κάθε τμήματος σε συνεννόηση με τους μαθητές.

– Επίσημες αργίες: 27.02 / 25.03 / 01.05 / 05.06

– Στο πλαίσιο μαθημάτων και διαγωνισμάτων μας, έχουμε συνεργασία με τα προσομοιωτικά θέματα και ασκήσεις της ΟΕΦΕ και της keystone.

– Για τους μαθητές μας της Α και Β Λυκείου βασίζουμε την επανάληψή μας σε και βιβλία και φυλλάδια με ασκήσεις της τράπεζας θεμάτων που θα διαθέσουμε στους μαθητές μας.  

– Οι μαθητές μας και το προσωπικό μας συμμετέχουν στα μαθήματα του φροντιστηρίου μας με βάση τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που εφαρμόζονται στα σχολεία ακολουθώντας τα σχετικά ΦΕΚ.

(5) Θερινά μαθήματα για τη Γ Λυκείου 2023-24

– Τα θερινά μαθήματα για τη Γ Λυκείου 2023-24 θα έχουν διάρκεια 5 εβδομάδες με ημερομηνία έναρξης Δευτέρα 19/6 και λήξη Παρασκευή 21/7.

– Οι μαθητές της Γ Λυκείου 2022-23 θα επανέλθουν στη διατριβή από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου με βάση πρόγραμμα διαγωνισμάτων και μαθημάτων που θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

– Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θερινών μαθημάτων για κάθε μαθητή θα ανακοινωθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και το αντίστοιχο πρόγραμμα χειμερινών μέχρι αρχές Ιουλίου (για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ Λυκείου το σχολικό έτος 2023-24).

(6) Ομιλίες

Στις 18 Φεβρουαρίου, 17:30, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ομιλία από τον κ. Στρατηγάκη (σύμβουλος σταδιοδρομίας) σε μαθητές της διατριβής και γονείς με θέμα:

Επιλογή Σπουδών και Επαγγέλματος

Καλούμε τους μαθητές μας (ειδικά της Α, Β Λυκείου & Γ Γυμνασίου) και τους γονείς να παρακολουθήσουν μαζί αυτή την ομιλία από το δικό τους χώρο (έχοντας δυνατότητα ερωτο-απαντήσεων) η οποία θα λάβει μέρος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αναλυτικές οδηγίες για τη συμμετοχή στην ομιλία μέσω της πλατφόρμας ZOOM θα δοθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

– Τον Ιούνιο (μετά τη λήξη των Πανελλαδικών εξετάσεων) σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε ομιλία ενημέρωσης για την ορθή συμπλήρωση μηχανογραφικού και το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση). Βαθμολογίες Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένονται περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, ακολουθεί η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικών μέχρι μέσα-τέλη Ιουλίου και έπειτα η ανακοίνωση του Υπουργείου για τελική πρόσβαση σε σχολές που αναμένεται εντός Αυγούστου. 

– Όλες οι ομιλίες που διοργανώνουμε πραγματοποιούνται με το συνεργάτη μας σε ζητήματα σταδιοδρομίας κ. Στράτο Στρατηγάκη.

(7) Δηλώσεις μαθημάτων (εγγραφές) για Α, Β & Γ Λυκείου σχολικού έτους 2023-24

Από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία δήλωσης μαθημάτων για το σχολικό έτος 2023-24 των μαθητών της διατριβής (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση και φόρμα συμπλήρωσης, μετά την ομιλία του κ. Στρατηγάκη περί επιλογής σπουδών και επαγγέλματος στις 18.2, 17:30).

Από Β σε Γ Λυκείου

– Για τους μαθητές μας που στο σχολικό έτος 2023-24 θα φοιτήσουν στην Γ Λυκείου θα ζητηθεί να δηλώσουν κατεύθυνση σπουδών και μαθήματα που θα παρακολουθήσουν στη διατριβή για τα θερινά και τα χειμερινά μαθήματα (του σχολικού έτους 2023-24).

Από Α σε Β Λυκείου

– Για τους μαθητές μας που στο σχολικό έτος 2023-24 θα φοιτήσουν στην Β Λυκείου θα ζητηθεί να δηλώσουν κατεύθυνση σπουδών (επιλέγοντας μεταξύ Υγείας, Τεχνολογικής, Οικονομικών-Πληροφορικής, καθώς στη διατριβή ακολουθούμε λογική προετοιμασίας ως προς τις κατευθύνσεις των Πανελλαδικών και όχι ως προς το διαχωρισμό Θετική – Θεωρητική που γίνεται σχολικά στη Β Λυκείου) και τα αντίστοιχα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν στη διατριβή για τα χειμερινά μαθήματα (του σχολικού έτους 2023-24). Σε μαθητές μας που θα ακολουθήσουν τη Θεωρητική κατεύθυνση μπορούμε να βοηθήσουμε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και να δώσουμε συστάσεις.

Από Γ Γυμνασίου σε Α Λυκείου

– Για τους μαθητές μας που στο σχολικό έτος 2023-24 θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου θα ζητηθεί να δηλώσουν μαθήματα που θα παρακολουθήσουν στη διατριβή για τα χειμερινά μαθήματα (του σχολικού έτους 2023-24).

– Οι σύμβουλοι καθηγητές της διατριβής είναι στη διάθεση των γονέων και των μαθητών για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και για να καθοδηγήσουν τους μαθητές μας ως προς τον τρόπο μελέτης και τη διαχείριση δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζουν. 

– Η σχετική ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στις 18/2 (βλέπε ομιλίες) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για αυτή τη διαδικασία για τους μαθητές μας και τους γονείς τους (ειδικά για τους μαθητές από Α σε Β Λυκείου).

(8) Οδηγός σταδιοδρομίας (του κ. Στρατηγάκη) και Πανόραμα σπουδών (της Keystone)

Α. Οδηγός σταδιοδρομίας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στην ιστοσελίδα της διατριβής (www.diatrivi.gr) λειτουργεί η διαδικτυακή υπηρεσία «Οδηγός Σταδιοδρομίας» σε συνεργασία με τον κ. Στράτο Στρατηγάκη, Σύμβουλο Σταδιοδρομίας – Εκπαιδευτικό Ερευνητή, με σκοπό να μπορέσετε να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση για τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα και απαντήσεις σε ερωτήματα σε σχέση με:

  • τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τις βάσεις
  • την εισαγωγή στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Σχολές της Πυροσβεστικής
  • τις σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο
  • την ορθή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου
  • τις μετεγγραφές
  • τα επαγγέλματα

Το μέγεθος του υλικού που περιέχει ο «Οδηγός Σταδιοδρομίας» έχει ξεπεράσει τα 3,5 GΒ και, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τρεις μηχανές αναζήτησης για τα Θέματα των Εξετάσεων, τις Σχολές και τις Μεταπτυχιακές Σπουδές. Μπορείτε να δείτε μία σύντομη ξενάγηση για τις δυνατότητες του Οδηγού Σταδιοδρομίας στο video που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του Οδηγού.

Για να κάνετε χρήση της εφαρμογής επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της διατριβής (www.diatrivi.gr) και επιλέγετε το link «Οδηγός Σταδιοδρομίας». Τα στοιχεία εισόδου στην εφαρμογή είναι:

Όνομα χρήστη: παρακαλώ γραμματεία

Κωδικός Πρόσβασης: παρακαλώ γραμματεία

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Β. Πανόραμα σπουδών

Στην ιστοσελίδα της διατριβής (www.diatrivi.gr) φιλοξενείται επίσης και το «Πανόραμα» σε συνεργασία με την keystone, μια εφαρμογή που ΟΜΑΔΟΠΟΙΕΙ ΤΜΗΜΑΤΑ & ΣΧΟΛΕΣ, με κριτήρια το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ και τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Η εφαρμογή παρέχει το πληροφοριακό υλικό που χρειάζεται ο υποψήφιος, για κάθε τμήμα και τη δυνατότητα συγκρίσεων ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα.

Σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, τα τμήματα και οι σχολές χωρίζονται σε δύο ομάδες (α) Πανεπιστήμια, και (β) Σχολές Ενστόλων & Άλλες Σχολές.

Τα τμήματα της κάθε ομάδας παρουσιάζονται αλφαβητικά, σε ομάδες ομοειδών και συγγενών τμημάτων, με πληροφορίες για:

                – Το σκοπό, αντικείμενο, προγράμματα και διάρκεια σπουδών.

                – Επαγγελματικές προοπτικές αποφοίτων.

                – Δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές.

                – Δυνατότητες μετεγγραφής.

                – Διαδικτυακές πηγές.

                – Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα στοιχεία.

Τo Πανόραμα αναβαθμίστηκε πρόσφατα και προστέθηκαν σε κάθε τμήμα συγκριτικοί πίνακες με:

                – Τους Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων, ανά τμήμα.

                – Τις Περσινές Βάσεις και τις Ελάχιστες Βάσεις (ΕΒΕ).

                – Εισακτέους και Επιτυχόντες.

                – Το TOP3: τους δείκτες με τις τρεις πρώτες Προτιμήσεις Υποψηφίων & Επιτυχόντων.

Η εφαρμογή ανανεώνεται συνεχώς. Μαζί με το Πανόραμα των Τμημάτων, παρέχεται και η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, στην οποία αναρτώνται οι τελευταίες ειδήσεις που υπάρχουν σχετικά με τα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Για να κάνετε χρήση της εφαρμογής επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της διατριβής (www.diatrivi.gr) και επιλέγετε το link «Πανόραμα». Τον κωδικό πρόσβαση μπορείτε να τον λάβετε από την γραμματεία.